České Žleby, Šumava
Ještě v pátek jsme si mysleli, že jedeme jen na Šumavu, v neděli jsme se ovšem vraceli z úplně jiné galaxie. Příjezd do Českých Žlebů všechno změnil. Byl to bizár od prvních vteřin. Barman zvaný Popelák vstává každý ráno z hrobu a než jde spát, určitě zabije minimálně pět lidí. Jejich pozůstatky můžete v penzionu dobře cítit. Když si chcete dát plzeň, dá vám vybrat, jestli jedenáctku nebo dvanáctku :-o. Když vám zapomene vydat lístek, místo čárky vám pak prodá pivo za dvě retka. Z práce překvapivě dostane padáka už po prvním večírku. Od majitele, který vám v hospodě nezatopí, protože brikety nemaj nožičky a musel by pro ně na benzínku, když venku sněží. Na Šumavě. Dohání to kulinářskou zručností, z nabídky doporučujeme vyhlášenej zmraženej smažák. Jen se to blbě krájí. Ale můžete to zalít vínem, na blbej dotaz „jaké máte víno?“ odpoví lakonicky „bílé a červené“ a má pravdu, víc se o tom říct nedá. Když se do toho ráno vzbudíte s tím, že česká snowboardistka právě vyhrála zlato ve slalomu na lyžích, pojmete podezření, že ani ty panáky včera nebyly úplně čistý. Pak ale přijdete do restaurace, kde všechno od večera zůstalo tak, jak bylo, po stolech se prohání pes a dojídá zbytky z talířů. V tu chvíli se uklidníte. Ano, jste v matrixu. Dojdete si pro lyže a naprcáte na skluznici stoupací vosk. Pak přijdou holky s tím, že chtějí taky naprcat do komory. No fakt. Tak jim to uděláte. Pokud pak ve stopě nejsou spokojený a pořád remcají, netvařte se překvapeně. Od rána se pro situace údivu totiž ujalo nové pořekadlo - čumět jak Ledecká v cíli. Místo toho takový holce jednoduše protáhněte komoru. Pak už je to obvykle dobrý. Velkým hitem dneška jsou běžky se šupinama po délce celé skluznice. Vyrábí je Fišer v kooperaci se Sportenem. Skvěle stoupají, ale dolů se na nich musí dost kmitat. Krom toho se blbě shánějí, jelikož určeny jsou pouze pro oslavence padesátin. Nevadí, ideální náhradou dostupnou pro všechny je nanogrip, obzvláště na suchém prašanu. Zeptejte se Hafika. Fantastický byl především v dlouhých sjezdech, které mu dávaly dost příležitosti mistrovsky mrskat pacičkama, až se mu rosil čumáček. Čumáček se naopak nerosil Toníkovi, který míň zkoumal nanogrip a víc letěl, v sobotu uletěl 30 km a v neděli asi 15 km a vypadal, že by ještě moh. Když to vidíte, jen doufáte, že jste pořád v matrixu...
Myslím, že laťku jsme ani letos neshodili, je čas přejít na další postupnou výšku. Těšme se na příští ročník. A pokud by snad někdo z nezúčastněných měl problém porozumět výše psanému textu, přikládáme stejně jako loni výkladový slovník vybraných novotvarů:
Popelák = smradlavej, špinavej, nalitej a huhlavej bezdomovec, kterej to na jeden večer, a bůhví proč právě ten náš, dotáhl na pozici barmana.
Jedenáctka plzeň = speciál vyrobený na míru pro České Žleby, nejspíš dle receptury Popeláka
Zmraženej smažák = slavnostní menu pro Viktora
Naprcat do komory = aplikovat stoupací vosk do mazací komory na skluznici běžky
Protáhnout holce komoru = rozšířit kamarádce délku mazací komory na skluznici
Čumět jak Ledecká v cíli = divit se, být překvapen
Nanogrip = technologie vyvinutá pro ty, kdo nenávidí skluz
Toník = mimozemšťan